Cum plănuiesc cercetătorii să reînghețe Oceanul Arctic

de: Ioana Bîrsan
18 02. 2017

Timpurile disperate cer măsuri disperate, iar cu temperaturi prea crescute în Oceanul Arctic, lucrurile vor deveni destul de nefericite pentru viața planetară.

Pentru că temperaturile de doar -20 de grade celsius, reprezintă o amenințare pentru calota glaciară, oamenii de știință au decis să ia soarta planetei în propriile mâini și să încerce să găsească o cale de a îmbunătăți situația actuală, care este destul de tristă. Astfel, pentru că gheața dispare la o rată destul de alarmantă, cercetătorii au venit cu ideea de a reîngheța Oceanul Arctic. Planul acestora este de a instala 10 milioane de pompe (care funcționează pe baza puterii vântului) cu ajutorul cărora să toarne apă din mare deasupra gheții existente, mod prin care stratul de gheață existent va deveni mai voluminos, conform Science Alert.

„Singura strategie pe care o avem în prezent este să îi sfătuim pe oameni să nu mai ardă combustibili fosili”, afirmă Steven Desch, cercetător de la Universitatea Arizona. Deși aceasta e o idee bună, nu este suficientă pentru a stopa topirea gheții.

Pe baza unui nou studiu, care ne aduce la cunoștință planul echipei de cercetători de a reîngheța Arcticul, aflăm că cele 10 milioane de pompe ar fi suficiente pentru a mai adăuga un metru de gheață la stratul existent, protejându-l de creșterea temperaturilor planetare. „Un strat mai gros de gheață înseamnă o gheață mai durabilă”, menționează Desch.

Este important să menționăm că stratul de gheață are în medie o grosime de 1,5 metri, astfel că adăugarea încă unui metru în timpul unei singure ierni, reprezintă o schimbare majoră. De asemenea, oamenii de știință menționează că prin această activitate e ca și cum ar derula timpul înapoi cu 17 ani.

Aceștia susțin că pentru că aria Oceanului Arctic este foarte mare, 10 milioane de pompe, care funcționează pe baza puterii vântului, nu ar acoperi decât 10% din suprafața oceanului. Cu toate că acestea acoperă o suprafață atât de mică, ele ar fi eficiente pentru că ar reuși să tragă de timp. Cele 100 de milioane de pompe de câte ar fi nevoie pentru a acoperi în totalitate Oceanul Arctic, ar necesita o cantitate mult prea mare de fier, de care nu dispunem în prezent.

Proiectul este destul de costisitor, ajunge la o valoare de 500 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că mai multe state din lume ar trebui să ofere fonduri pentru ca ideea să devină fezabilă. Aparent, datorită rapidității cu care gheața se topește, nu există o opțiune mai bună, iar eforturile întreprinse până în prezent nu se dovedesc a fi prea eficiente.

În lipsa unui proiect serios care reînghețe Oceanul Arctic, ne-am putea uita la un viitor sumbru al planetei. Problema în sine nu este una care privește doar ecosistemele locale și clima planetară, ci întregul mecanism de care dispune în prezent Pământul în lupta împotriva radiațiilor solare.

Deși un proiect atât de amplu, precum cel propus de cercetători, probabil că nu va fi implementat, el poate ridica întrebări presante cărora tebuie să le răspundem într-un timp cât mai scurt.